Sunday, February 6, 2011

DALCA TETEL DAGING

Dalca Tetel Daging
------------------

Bahan-bahannya
------------------
350 gm tetel daging
2 batang lobak merah
1 batang terung panjang yang besar
3 biji ubi kentang
2 biji tomato
100 gm kacang panjang
2 cawan kacang dal
8 sudu besar rempah kari daging
1 biji kelapa (dijadikan 2 cawan santan pekat dahulu dan 3 cawan santan cair)
5 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
air asam secukupnya
setangkai daun kari
garam secukupnya
Minyak untuk menumis

Bahan untuk dikisar
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3 cm halia

Cara-cara memasak
--------------------
1 rebus terdahulu tetel daging sehingg empuk
2 panaskan minyak diperiuk yang berasingan tumis bahan2 yang dikisar tadi bersama
kayu manis,bunga cengkih,buah pelaga sehingga naik bau
3 masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air tumis bersama daun kari
sehingga garing dan naik minyak
4 masukkan kacang dal dan tetel yg direbus.air rebusan tetel boleh dimasukkan kedalam
berserta dgn santan cair dahulu kemudian kacang dal baru agak2 dal separuh empuk
5 masukkan lobak merah dan juga kentang
6 bila kentang dan lobak sudah empuk masukkan santan pekat agar kuah tidak terlalu cair
bersama sedikit air perahan asam jawa
7 masukkan kacang panjang dan terung pula
8 masukkan garam secukup rasa setelah ianya mendidih
9 akhir sekali masukkan tomato yg telah dibelah2

Nota: tetel dan kacang dal juga boleh direbus terlebih dahulul, jika air telah surut boleh ditambah dan masak sehingga daging empuk. Boleh juga anda gantikan tetel kepada daging rusuk dan daging.

resepi asal dari blog diana tapi saya tukarkan tulang rusuk kepada tetel dan juga kacang buncis
kepada kacang panjang dan menambah daun kari kedalam masakan ini....


selamat mecuba dan menjamu selera....................

No comments:

Post a Comment