Thursday, February 3, 2011

BEGEDEL

Bahan Bahan:
1) 1.5 kg kentang. Kalau ada budget beli yang USA punya yg besar
2) Isi ayam dipotong halus 300gram. Suka lebih boleh letak lebih
3) Serbuk pati ayam knorr 2 sudu kecil
4) Daun Sup bernilai 20sen dipotong pendek
5) Garam 1 sudu besar, secukup rasa.

Mari Mulakan

1) Kentang dibasuh, potong 2 dan direbus hingga empuk

2) Setelah empuk, toskan kentang menggunakan penapis

PENTING: JGN BIAR DALAM PERIUK BERISI AIR BILA DAH EMPUK, KALAU TIDAK UBI AKAN SERAP AIR DAN KENTANG AKAN JADI LEMBIK DAN TAK BOLEH DIBENTUK

3) Setelah agak sejuk, buang kulit dan lecek


4) Panaskan kuali, letakkan sedikit air, masukkan ayam, serbuk pati ayam dan garam. Tak perlu letakkan minyak,



5) Kacau sehingga kering (tapi janganlah sampai hangit)


PENTING: KALAU CAIR, IA AKAN JADIKAN DOH CAIR DAN SUSAH DIBENTUK

6) Masukkan adunan ayam tadi beserta daun sup kedalam kentang yang telah dilenyek


7) Kacau adunan sehingga rata dan sebati. Biar rasa garam dan ayam tersebar secara sekata. Kalau tak mungkin ada bahagian yang tawar dan ada bahagian terlebih masin



8) Bentukkan bulatan dengan tangan anda. Macam gambar kat bawah



9) Nice, buat sampai habis. Dan biarkan utk 1 jam -2 jam



PENTING: DIBIARKAN 1 - 2 JAM UNTUK PERMUKAAN LUAR KERING, UNTUK MENGELAKKAN PECAH KETIKA MENGGORENG

10) Masa untuk menggoreng. Pecahkan telusr. Kacau sebati, balik balikkan begedil dan goreng

11) Goreng dgn minyak sedikit, cukup untuk meggoreng 3 - 4 biji begedil dalam satu masa.

PENTING: GORENG DGN MINYAK SEDIKIT MEMUDAHKAN GORENGAN DAN KAWALAN DARIPADA BEGEDIL PECAH. LAGIPUN MINYAK MUDAH KOTOR BILA MENGGORENG TELUR DAN TERDAPAT KENTANG YANG PECAH

12) Mari menjamu selera



Sekian, SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment